KRONIKA MODRÉHO PUTOVÁNÍ

pivo ve Šluknově

Foto a text: Martin Zíka

Kocour nás postavil na nohy

Hotel Erlec Šluknov

Do Šluknova nás hnala vidina hospůdky, která záhy nabrala reálného obrazu. Pivo Kocour rozjasnilo tváře znavených poutníků stejně jako dobrý gulášek. Hostinský Josef Erlec patří mezi místní průkopníky cestovního ruchu a proto se snaží, aby jeho kuchyně byla založena na regionálních produktech. Gulášek ve Šluknově Domluvili jsme se, že u příležitosti druhého ročníku Modrého putování bychom pro účastníky akce uspořádali ochutnávku regionálních specialit, aby hosté z dalekých končin poznali, jak je u nás dobře. Na stole by tak neměly chybět dobroty označené značkou regionální produkt a regionální výrobek. Ale jsme teprve v polovině dnešní etapy a tak nemůžeme sedět dlouho. Rádi bychom ještě viděli pár šluknovských zajímavostí, například kostel svatého Václava, pěknou křížovou cestu a hlavně nově zrekonstruovaný Šluknovský zámek. Bývávaly doby, kdy se i ve Šluknově vařilo v zámeckém pivovaru. Josef Erlec Tradice vaření piva ve Šluknově sahá až do roku 1512 a proto je velká škoda, že byla v roce 1977 ukončena. Dnes se rozpadá poslední budova, která pamatuje výrobu exportního piva Schluckenauer 12 dunkel. Začínají však prosakovat zprávy o tom, že by provoz malého pivovárku ve Šluknově mohl být obnoven, pokud by se našel investor zapálený pro věc. Konec konců, o tom, že ve Šluknově umějí své pamětihodnosti obnovovat, svědčí krásně opravený zámek, který v devadesátých letech minulého století vyhořel a dnes je opět významnou regionální atrakcí.


CCR Šluknovsko © 2014